Бавовняна олія користь і шкода Zdravnicya.ru

Головна » Проблеми жіночого здоров'я » Бавовняна олія користь і шкода
Ротару :В 70 лет выгляжу на 45 благодаря простой методике...

Почему все аптеки молчат? Грибок ногтя боится как огня дешевого...

Алкоголику вместо кодирования подсыпьте незаметно 3-4 капли обычной…

Соломія Вітвіцька: живіт втягнувся за добу, вийшло 22 кг жиру! Їла це ...

Заросли папиллом на шее и в подмышках - признак наличия у вас...

Бавовняна олія користь і шкода

Бути фізично здоровим бажає кожен з нас. Але з якої причини далеко не всі люди зможуть похвалитися хорошим фізичним здоров'ям? Мало хто з нас знаходять силу волі для хоча б найпростішої зарядки або спортивних занять, а більшості бракує найелементарніших лікарських знань. І слід приділяти більше уваги своєму здоров'ю і нести відповідальність за своє самопочуття.

Властивості бавовняного масла. Користь і шкода бавовняного масла

Властивості Бавовняного масла

Скільки коштує Бавовняна олія (середня ціна за 1 упак.)?

Бавовниковий або бавовняне масло вважається підвидом рослинного масла, яке отримують в процесі переробки насіння рослини Бавовник (Gossypium), що відноситься до сімейства мальви. У побутовому мовленні рослина бавовник називають бавовною. Варто відзначити, що в хімічному складі насіння бавовни міститься близько 25% рослинної олії. У процесі пресування виділяється 18% масла, що міститься в насінні оплесках. Це досить низькі показники в порівнянні з іншими олійними культурами.

Однак, виробництво бавовняного масла вигідно, оскільки продукт отримують з фактичних відходів бавовняної галузі промисловості. При виробництві бавовняного масла насіння рослини проходять кілька основних етапів. Спочатку відбирають насіння бавовнику, відокремлюють їх від насіннєвого пуху. Насіння бавовни пропускають через циліндричні вальца, які роблять близько 289 оборотів в хвилину. Потім бавовняні насіння нагрівають в жаровні до температури в 220С.

Подрібнена маса з насіння бавовни поміщається в спеціальні вовняні мішки. Надалі бавовняну масу віджимають на гідравлічних пресах. Варто відзначити, що в даний час особливою популярністю користується метод дворазового пресування насіння рослини при виробництві бавовняного масла. У вільному продажу можна зустріти дві основні різновиди бавовняного масла - рафінована і нерафінована.

У кулінарії використовують відмінні смакові та споживчі властивості бавовняного масла, яке пройшло додаткове очищення. Рафінована бавовняне масло прекрасно підходить для салатних заправок. Варто відзначити, що унікальність властивостей бавовняного масла полягає в тому, що продукт в харчовій промисловості використовують як основу для виробництва маргарину, олійно-жирових продуктів, а крім того інших видів рослинних олій.

Користь бавовняного масла

Користь бавовняного масла, як і властивості продукту обумовлені, в першу чергу, хімічним складом рослинного масла, отриманого з насіння бавовни. У хімічному складі бавовняного масла містяться неймовірно корисні для людського організму пальмітинова, арахінова, мірістінвоая, а крім того стеаринова кислоти.

Користь бавовняного масла виражається в утриманні незамінних для людського організму лінолевої і олеїнової кислоти. Бавовняна олія можна використовувати в кулінарії, а також як дієвий лікарський засіб, який допомагає підтримати красу і молодість шкіри. Крім того бавовняне масло допомагає в лікуванні опіків.

Бавовняна олія підійде для заправки салатів зі свіжих, а також квашених і маринованих овочів. Бавовняна олія можна використовувати для заправки вінегретів. Крім того, бавовняне масло значно покращує смак баклажанної ікри і плову. Бавовняна олія використовують для виготовлення деяких видів тіста.

Шкода бавовняного масла

Шкода бавовняне масло може нанести в разі наявності протипоказань до застосування продукту в їжу. Наприклад, важкий шкоду бавовняне масло може завдати людям, що страждають індивідуальною непереносимістю продукту.

Калорійність Бавовняного масла 899.1 кКал.

Енергетична цінність продукту Бавовняна олія (Співвідношення білків, жирів, вуглеводів):

Енергетичне співвідношення (б | ж | у): 0% | 100% | 0%

Бавовняна олія: користь і шкода

У Харчування 19.10 23,151 Views

Рослинних масел безліч, але з ними звично асоціюють лише основні - соняшникова, оливкова, кукурудзяна. Однак існують і інші, менш поширені види, які слід обов'язково спробувати один раз, щоб оцінити їх унікальні властивості. До одного з таких маловідомих рослинних масел відноситься бавовняне масло. Назва корінням сягає до самого рослині, з якого масло видобувається - бавовник сімейства мальв. У повсякденному житті саме його всі знають як бавовна.

Для виробництва масла використовуються тільки насіння бавовнику, що містять не більше 25% масел в своєму складі, а пресуванням витягти вдається лише 18%. Однак виробництво масла з бавовнику не назвеш нерентабельним, оскільки фактично його отримують з відходів основного напрямку переробки бавовни - текстильної промисловості. Отже, відокремивши насіння від линта, бавовняного пуху, їх розплющують на вальцях, прогрівають в духових шафах до 220 градусів і потім віджимають масло пресами.

На ринку можна зустріти масло різного кольору. Темні відтінки властиві нерафінованій бавовняному маслу, яке не використовується в харчових, лікувальних та косметологічних цілях, оскільки містить шкідливі речовини. Нерафінована олія дешевше, воно використовується в основному для виробництва оливи, господарського мила, рослинного стеарину. Рафінована ж масло проходить додаткове очищення, після якої набуває світлий відтінок. Воно практично позбавлене запаху, що робить його ідеальним для кулінарії і основ парфумованих косметичних засобів. Також з його участю проводяться маргарини і змішані рослинні масла. Незважаючи на екзотичність бавовняного масла в наших широтах, воно досить популярно на своїй батьківщині, в Середній Азії, де використовується так само повсюдно, як соняшникова.

Хімічний склад бавовняного масла трохи варіюється в залежності від сорту і місця зростання бавовнику. Близько 60% складають фітостероли, і ще 30% - токофероли. До складу жирних кислот входить стеаринова, арахідонова, пальмініновая, миристиновая, олеїнова і лінолева кислоти.

Користь бавовняного масла

Бавовняна олія користь і шкода

Помилковим буде вважати, що бавовняне масло придатне тільки в кулінарії за відсутністю кращих варіантів. Уважно вивчивши його склад, можна дізнатися багато цікавого про бавовняне масло: користь і шкода його компонентів і зумовлює його застосування в інших сферах.

  • Фітостероли, якими так багата бавовняне масло, мають властивість зменшувати всмоктування холестерину стінками кишечника, що призводить до зменшення його відкладення на стінках судин.
  • Рослинні стероли здатні знизити концентрацію «поганого» холестерину в організмі на 15%. Це дозволить зменшити ризик інфаркту міокарда, онкологічних захворювань і атеросклерозу.
  • Ненасичені жирні кислоти - арахідонової, пальмініновая, лінолева - відносяться до вітаміноподібною жиророзчинних речовин, по-старому званим збірним терміном - вітамін F. Вони мають виражену антигістамінну та протизапальний ефект, відновлюють імунітет організму, виявляють ранозагоювальні властивості. У комплексі з вітаміном D вони сприяють кращому засвоєнню кальцію і фосфору, що необхідно для формування кісткової тканини. Показанням до застосування вітаміну F, що міститься в бавовняному маслі, є цукровий діабет, алергічні та автоімунні запальні захворювання, екземи та дерматози.
  • Ті ж ненасичені жирні кислоти роблять масло бавовнику цінним компонентом в косметології. Вони беруть участь у виробленні організмом церамидов. Бавовняна олія використовується як для основ домашніх кремів, бальзамів і масок, так і в чистому вигляді, адже воно здатне впоратися з багатьма проблемами шкіри і її сухістю, покращує її структуру і робить більш еластичною. Бавовняна олія - ​​кращий транспортувальник для інших корисних речовин в косметології, наприклад, ефірних масел. Завдяки його швидкої поглинання, активні речовини швидше потрапляють в глибокі шари шкіри.
  • Високий вміст вітаміну Е (99 мг / 100 г) зумовлює добрі антиоксидантні і імуномодулюючі властивості бавовняного масла. Вітамін Е, або токоферол, перешкоджає раннього старіння організму, його недолік негативно позначається на нервовій системі. Однак слід з обережністю ставитися до неконтрольованого застосування його в чистому вигляді, так як надлишок його також небезпечний. Тому найбільш збалансоване застосування забезпечується рослинними оліями, серед яких лідирує і бавовняне.
  • Для людей, які страждають алергічними реакціями на горіхове масло, олія бавовнику може стати ідеальною його заміною.

Бавовняна олія: шкода і протипоказання

Бавовняна олія користь і шкода

Немає продуктів, які не мають протипоказань, зважаючи на можливі алергічних реакцій на будь-якої з компонентів. Стосується це і до бавовняному маслу. Крім цього, слід уважно поставитися до вибору масла: вживати в побутових і лікувальних цілях можна тільки рафінована, яке, крім етикеток, можна визначити по світлого відтінку. У складі нерафінованої олії бавовнику присутній госсипол - пігмент, що надає сирому маслу характерний бурий колір. Госипол пригнічує сперматогенез і може привести до порушень репродуктивної функції, блокує активність ферментів, які беруть участь у метаболізмі організму. І хоча в даний час за госсипол виявлено та активну протипухлинну дію, вивчення цієї речовини ще не закінчено. Можливо, в майбутньому госсипол бавовнику і стане панацеєю від невиліковних недуг, але сьогодні до нього слід ставитися з обережністю, тому що випадкове перевищення максимально допустимої дози здатне привести до тяжких отруєнь аж до летального результату. Госипол видаляється в процесі рафінування бавовняного масла, тому в очищеному вигляді масло нешкідливо.

Не забудьте поділитися з друзями!

Бавовняна олія користь і шкода

Рослинних масел існує безліч. Коли мова заходить про різновиди, з цим поняттям в першу чергу асоціюються соняшникова і оливкова. Бавовняна відноситься до менш поширеним. Як і багато інших масла, цей продукт буває в двох варіантах - нерафінована і рафінована. І використовуються вони по-різному. Темне нерафінована знаходить застосування переважно в технічному виробництві оліфи, господарського мила і стеарину. Світле, без запаху, оброблене бавовняне масло незрівнянно для застосування в косметичних цілях і приготуванні їжі.

Користь продукту

Масло, що отримується з бавовнику, неймовірно корисно. Вміщені в ньому ненасичені жирні кислоти зміцнюють шкіру і покращують її зовнішній вигляд і структуру, підвищуючи захисні функції і еластичність. Масло має пом'якшувальну і явним регенерує дією. Ці властивості роблять його дорогим компонентом в складі різних дерматологічних препаратів.

Нерідко використовується як основа для кремів, бальзамів, шампунів і лікувальних емульсій, або окремо в чистому вигляді. Чудово проявляє себе на сухій і схильної до подразнення чутливої ​​шкіри. Використовується поряд з іншими базовими маслами для розчинення ефірних масел для проведення масажу і після водних процедур. Як косметичний засіб позитивно адресний вплив на шкіру і волосся, покращуючи їх стан.

У кулінарії масло з насіння бавовнику можна використовувати в процесі смаження і виготовлення страв у фритюрі, для заправки салатів. Завдяки збалансованому складу, підтримує імунітет організму, проявляє протизапальні та виражені відновлюють властивості.

Шкода продукту

До вибору бавовняного масла варто поставитися з обережністю. Ця передбачливість з'ясовна, якщо знати деякі його особливості.

Рафінована бавовняне масло становить небезпеку тільки для людей, схильних до виникнення харчової алергії. Будь-компонент в його складі може викликати індивідуальну небажану реакцію. В іншому ж цей продукт абсолютно безпечний. Чого не скажеш про свіжому нерафінованій олії. Що міститься в ньому пігмент - госсипол, який надає рідини специфічний червоно-бурий колір - отруйний. Регулярне вживання темного неочищеного масла загрожує відчутними проблемами зі здоров'ям, які проявляться з часом порушенням репродуктивної функції. Також госсипол завдає шкоди організму, блокуючи ферменти і цим знижуючи загальний рівень імунітету.

Незважаючи на більш низьку ціну в порівнянні з очищеним, Бавовняна нерафіновану олію не рекомендується для вживання в лікувальних і побутових цілях . Навіть випадкове перевищення допустимої дози може обтяжуючих отруєннями і привести до стійких порушень здоров'я або, можливо, навіть до смерті.

Найцікавіші новини:


Ротару :В 70 лет выгляжу на 45 благодаря простой методике...

Почему все аптеки молчат? Грибок ногтя боится как огня дешевого...

Алкоголику вместо кодирования подсыпьте незаметно 3-4 капли обычной…

Соломія Вітвіцька: живіт втягнувся за добу, вийшло 22 кг жиру! Їла це ...

Заросли папиллом на шее и в подмышках - признак наличия у вас...